Sposób wypełnienia wniosku o wydania warunków technicznych przyłaczenia do sieci wod-kan
Sposób wypełnienia wniosku o wydania warunków technicznych przyłaczenia do sieci wod-kan
Definicje powyższych rodzajów zabudowy określa Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12.04.2002r. w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2019r., poz.1065) oraz Ustawa Prawo Budowlane z dnia 7 lipca 1994r.(Dz. U. 2020 poz.1333).
1. Budynek jednorodzinny - rozumie się przez to jeden budynek mieszkalny jednorodzinny lub ich zespół, wraz z przeznaczonymi dla potrzeb mieszkających w nich rodzin budynkami garażowymi i gospodarczymi.
2. Budynek wielorodzinny – to budynek mieszkalny, w którym wydzielono więcej niż 2 lokale mieszkalne.
3. Budynek w zabudowie szeregowej - to budynek służący zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, stanowiące konstrukcyjnie samodzielną całość, w których dopuszcza się wydzielenie nie więcej niż dwóch lokali mieszkalnych albo jednego lokalu mieszkalnego i lokalu użytkowego o powierzchni całkowitej nieprzekraczającej 30% powierzchni całkowitej budynku.
4. Budynek usługowy - to obiekt budowlany nieprzeznaczony do zamieszkania jak sklepy, centra handlowe, domy towarowe, hale targowe, restauracje, bary, kasyna, dyskoteki, warsztaty rzemieślnicze, stacje obsługi pojazdów, myjnie samochodowe, garaże powyżej dwóch stanowisk, budynki dworcowe.
5. Budynek produkcyjny - to obiekt budowlany nieprzeznaczony do zamieszkania, tj. budynki służące gospodarce rolnej, jak: produkcyjne, gospodarcze, inwentarsko-składowe.
Q śrd – [dm3/d]
n - ilość mieszkańców/ osób
qj - jednostkowe zużycie wody zimnej [dm3/d] wg tabeli nr 1, kolumna nr 4
Q dmax - maksymalny dobowy przepływ wody [m3/d]
Q śrd - średniodobowe zapotrzebowanie na wodę [dm3/d]
Nd - współczynnik nierównomierności dobowej wg tabeli nr 1, kolumna nr 2
Q hmax - przepływ maksymalny godzinowy [m3/h]
Q dmax - maksymalny dobowy przepływ wody [m3/d]
Nh - współczynnik nierównomierności godzinowej wg tabeli nr 1, kolumna nr 3
4. Obliczanie ilości ścieków bytowo- gospodarczych Q dśr wg wzoru
Q śrd – natężenie dopływu ścieków
n – ilość mieszkańców/osób
qj – jednostkowy wskaźnik ilości ścieków od mieszkańca [m3/d], równy jednostkowemu zużyciu wody
Przeciętne normy zużycia wody na jednego mieszkańca w gospodarstwach domowych zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 14 stycznia 2002 r. w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody
L.p. |
Zabudowa |
Nd |
Nh |
jednostkowe zużycie * |
jednostka odniesienia |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
jednorodzinna z lokalnym źródłem ciepłej wody |
1,40 |
2,50 |
80 – 100* |
1 mieszkaniec |
2 |
jednorodzinna z dostawą ciepłej wody do mieszkania (z elektrociepłowni, kotłowni osiedlowej lub blokowej) |
1,40 |
2,50 |
140 – 160* |
1 mieszkaniec |
3 |
wielorodzinna w zależności od liczby mieszkańców: |
|
|
|
|
3.1 |
10 |
1,25 |
2,00 |
200 – 250* |
centralna dostawa ciepłej wody/ 1 mieszkaniec |
3.2 |
11 - 20 |
1,25 |
1,90 |
||
3.3 |
21 - 50 |
1,25 |
1,80 |
||
3.4 |
51 - 100 |
1,20 |
1,70 |
180 – 220* |
lokalne podgrzewanie wody/ 1 mieszkaniec |
3.5 |
101 - 500 |
1,20 |
1,60 |
||
3.6 |
powyżej 500 |
1,20 |
1,50 |
||
4 |
obiekty biurowe |
1,40 |
2,80 |
35 |
1 zatrudniony |
5 |
obiekty handlowe |
1,80 |
4,00 |
2 |
1m2 powierzchni |
6 |
hale |
1,20 |
1,70 |
2 |
1m2 powierzchni |
7 |
gastronomia |
1,20 |
1,70 |
25 – 400* |
1miejsce/1konsument |
8 |
hotele z gastronomią |
1,10 |
1,80 |
300 – 800* |
1 łóżko/1 korzystający |
9 |
domy wypoczynkowe, motele, campingi |
1,50 |
2,50 |
150 – 500* |
jedn. |
10 |
obiekty nauki i oświaty: |
|
|
|
|
10.1 |
szkoły |
1,40 |
3,20 |
30 |
1 uczeń |
10.2 |
przedszkola |
1,40 |
3,20 |
75 |
1 dziecko |
11 |
kultura i sztuka: |
|
|
|
|
11.1 |
teatry, biblioteki, domy kultury |
1,50 |
3,00 |
30 |
1 korzystający |
11.2 |
kina |
1,50 |
3,00 |
24 |
1 miejsce |
11.3 |
muzea |
1,50 |
3,00 |
2,60 |
1 zwiedzający |
12 |
obiekty zamieszkania zbiorowego |
1,40 |
3,20 |
200 |
1 łóżko |
13 |
szkoły |
1,40 |
3,20 |
30 |
uczeń |
14 |
przedszkola |
1,40 |
3,20 |
75 |
dziecko |
15 |
sale i hale sportowe |
1,30 |
3,00 |
66 |
1 korzystający |
16 |
pływalnie |
1,30 |
3,00 |
160 |
1 korzystający |
17 |
obiekty przemysłowe i produkcyjne: |
|
|
|
|
17.1 |
zakłady pracy, w których stosowanie natrysków nie jest konieczne |
|
2,00 |
30 |
1 pracownik |
17.2 |
zakłady pracy, w których stosować należy natryski |
1,10 |
|
90 |
1 pracownik |
17.3 |
zakłady pracy, w których pracownik styka się z materiałami trującymi lub zakaźnymi |
|
5,00 |
120 |
1 pracownik |
18 |
obiekty opieki zdrowotnej: |
|
|
|
|
18.1 |
żłobki |
1,25 |
2,50 |
150 |
1 dziecko |
18.2 |
przychodnie |
1,25 |
2,50 |
20 |
1 pacjent |
18.3 |
szpitale |
1,25 |
2,50 |
500 – 700* |
1 łóżko |
18.4 |
szpitale wielooddziałowe |
1,25 |
2,50 |
700 – 1500* |
1 łóżko |
18.5 |
pogotowie ratunkowe |
1,25 |
2,50 |
100 |
1 zatrudniony |
18.6 |
apteki |
1,25 |
2,50 |
100 |
1 zatrudniony |
19 |
myjnie: |
|
|
|
|
19.1 |
samochody osobowe |
1,20 |
4,00 |
500 |
1 mycie mechaniczne pojazdu |
19.2
|
samochody ciężarowe |
1,20 |
4,00 |
800 |
1 mycie mechaniczne pojazdu |
19.3 |
autobusy |
1,2 |
4,00 |
1000 – 2000* |
1 mycie mechaniczne pojazdu |
20 |
inne (łaźnie, sauny, szalety, pralnie, laboratoria fotograficzne, stacje kontroli samochodów |
1,30 |
3,00 |
|
|